Het Arnhems Oorlogsmuseum


Het Arnhems Oorlogsmuseum opende voor het eerst haar deuren voor het grote publiek op 27 mei 1994. Wat eens als hobby is begonnen, heeft nu vaste vorm gekregen in een uniek museum, zowel op lokaal als regionaal niveau. Op verscheidene plaatsen in de wereld zijn oorlogsmusea gevestigd waarin collecties zijn ondergebracht die zijn gericht op bepaalde perioden of specifieke gebeurtenissen uit die tijd.

Het Arnhems Oorlogsmuseum geeft behalve een algemeen overzicht vooral een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich allemaal in Arnhem en omgeving heeft afgespeeld tijdens de oorlogsjaren. Het doel van dit particuliere museum is om de herinnering aan deze belangrijke episode in de geschiedenis levend te houden en een unieke collectie te bewaren voor het nageslacht.

De collectie is mede mogelijk gemaakt door particulieren die in het bezit zijn van unieke materialen. Het museum krijgt met regelmaat schenkingen van dergelijke materialen en voorwerpen van mensen die graag willen dat hun schenking met liefde en zorg tentoongesteld wordt voor een breed publiek.
Deze schenkingen leveren een bijdrage aan het voortbestaan van het museum en aan het vermeerderen van de kennis over de oorlogsjaren bij jong en oud. Wij zorgen er daarom voor dat de herinnering aan de tweede wereldoorlog voor de toekomst en komende generaties zeker wordt gesteld en voor altijd wordt gekoesterd.
Het gebeurt regelmatig dat mensen naar ons museum komen of een e-mail sturen met foto's van diverse materialen uit deze periode. Niet alleen uit Nederland, Duitsland of Engeland maar ook uit andere landen die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog.

Arnhems Oorlogsmuseum
Doumenten Nederlandse soldaat

Aanwinsten

Nieuwe aanwinst: FLAK

 

Het Arnhems Oorlogsmuseum heeft sinds kort een FLAK (Flug Abwehr Kanone) aan de collectie toegevoegd.

Dit luchtverdedigingswapen was een serieus probleem voor de geallieerden.
Het wapen was beroemd en berucht vanwege de trefzekerheid. Het werd tot aan het eind van de oorlog gebruikt door de Duitsers om de luchtaanvallen te stoppen.

Dat is uiteindelijk niet gelukt maar het heeft misschien de oorlog wel verlengd ondanks het overwicht in de lucht van de geallieerden.

 

Dit exemplaar komt uit Aken en is onlangs afgeleverd in ons museum. 

 

Er ontbreken een paar onderdelen maar het geeft een goed overzicht van een geducht wapen uit de Tweede wereldoorlog. 

Nieuwe aanwinst: Beechcraft

 

De restauratie van de Beechcraft.


Afgelopen winter werd het Arnhems Oorlogsmuseum de trotse eigenaar van een Beechcraft 18.
De restauratie is klaar maar wij willen u de beelden niet onthouden.
De Beechcraft is een vliegtuig dat in de tweede

wereldoorlog werd gebruikt met verschillende uitvoeringen.

Donateurs

 

De Stichting Arnhems Oorlogsmuseum '40-'45 kent een vriendenkring die goede betrekkingen met het museum heeft en het museum ook daadwerkelijk steunt.

Naast de inkomsten uit entreegelden zijn voor het voortbestaan van het museum de bijdragen van onze donateurs onmisbaar.

Zij stellen het museum in staat om extra activiteiten te ontplooien en thematische wisselexposities te realiseren.

Indien u ook vriend/donateur van ons museum wilt worden, kunt u hier het aanmeldingsformulier downloaden en dit per post aan ons retourneren.

 

Het museum is door de belastingdienst aangemerkt als een "algemeen nut beogende instelling". Voor meer informatie over giften en de Belastingdienst, klik hier. Voor informatie over de ANBI ( Algemeen Nut Beogende Instellingen) klik hier. In beide gevallen gaat u naar een externe link.

 

Tegenover uw financiële bijdrage staat het voorrecht om gratis het museum te bezoeken zo vaak u maar wilt.

Schenkingen

 

Het museum krijgt met regelmaat schenkingen van materialen en voorwerpen van mensen die graag willen dat hun schenking met liefde en zorg tentoongesteld wordt voor een breed publiek.
Deze schenkingen leveren een bijdrage aan het voortbestaan van het museum en aan het vermeerderen van kennis over de oorlogsjaren bij jong en oud.
Ook zijn schenkingen van financiële aard een mogelijkheid die belastingvoordelen biedt.

Overweegt u een schenking? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Donateurs en schenkingen

Vacatures

Propaganda
Beechcraft vliegtuig

Houdt u van geschiedenis, bent u met name geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en zoekt u een gemoedelijke plek om met gelijkgestemden uw kennis te delen en over te dragen aan een breed publiek, dan is dit uw kans!

Arnhems Oorlogsmuseum zoekt:

 

  • Gidsen voor het rondleiden van (buitenlandse) bezoekers

  • Handige medewerkers algemeen onderhoud

  • Creatieve medewerkers/samenstellers diorama’s en thema-exposities

  • Medewerkers voor het onderhoud van rijdend materieel (tanks, auto’s, motoren en fietsen)

  • Medewerkers met ervaring op het gebied van video/dvd/geluid voor het samenstellen en monteren van korte films/video’s en geluidsbanden uit de Tweede Wereldoorlog

 


Het betreft werk op vrijwillige basis waarbij wij een interessante historische werkomgeving kunnen bieden en een aangename werksfeer. Wij verwachten van gemotiveerde kandidaten een enthousiaste inzet en de bereidheid zich verder te verdiepen in het vakgebied.

Inlichtingen bij Eef Peeters: 026 - 44 20 958

arnhemsoorlogsmuseum@hetnet.nl